Többféle kialakítású gázkészülék létezik. A régebbi készülékek általában nyílt égésterűek, ami azt jelenti, hogy az égéshez szükséges levegőt abból a helyiségből használják fel, ahol telepítve vannak. Amennyiben a karbantartás éveken keresztül elmarad, a készülékben lerakódott szennyeződés elzárhatja a füstgáz útját. Ennek eredményeként az égéstermék nem tud a kéményen keresztül maradéktalanul távozni, tehát valamennyi, vagy akár a teljes mennyiség visszaáramlik a helyiségbe a gépből. Ennek eredménye a sokat emlegetett szénmonoxid mérgezés.

Léteznek zárt égésterű berendezések, amik egy csövön keresztül az épületen kívülről szívják be az égéshez szükséges levegőt, és egy másik csövön távozik az égéstermék. Ezzel a megoldással a mérgezések lehetősége csökkenthető, hiszen a hermetikusan zárt burkolaton keresztül az égéstermék nem tud a lakótérbe jutni.

A karbantartás  elsődleges feladata az, hogy biztonságosan üzemeltethetők legyenek a berendezések. A fő cél az emberi élet védelme. Az sem elhanyagolható azonban, hogy a lerakódások csökkentik a kazán teljesítményét. Ilyenkor a gáz égésével nyert hőenergiát nem képes átadni a fűtendő közegnek, mivel vastag korom- és porréteg borítja a hőcserélőt. Idővel a hőcserélő vagy akár az egész kazán cseréjét is szükségessé teheti az elhanyagoltság.

Az éves karbantartás előnyei összefoglalva:

  • Biztonságosan üzemelő készülék
  • Jobb hatásfok, ezzel kisebb rezsiköltség
  • Hosszabb kazán élettartam
  • Az átvizsgált biztonsági berendezéseket és karbantartott alkatrészeket ritkábban kell cserélni

Miért fontos a gázkazánok karbantartása?

Többféle kialakítású gázkészülék létezik. A régebbi készülékek általában nyílt égésterűek, ami azt jelenti, hogy az égéshez szükséges levegőt abból a helyiségből használják fel, ahol telepítve vannak. Amennyiben a karbantartás éveken keresztül elmarad, a készülékben...

Milyen időközönként kell karbantartani a klímaberendezéseket?

A modern klímaberendezésekkel már nem csak hűtünk, hanem téli időszakban nagy hatékonysággal fűthetünk is! Az átmeneti időszakokban a gépbe beszívott porban és az esetleg bent maradt pangó kondenzvízben baktériumok és gombák telepedhetnek meg. A gép...